Draadhaarfoxterrierkennel Dingley Dell dog logo
Draadhaarfoxterrierkennel

" DINGLEY - DELL "

Draadhaarfoxterrierkennel Dingley Dell en elke 2 maanden kans op...
new disclaimer ned club

Lid van verdienste
Ned. Foxterrier ClubSchrijf wat in mijn:

Gastenboek weather

DE OORSPRONG EN GESCHIEDENIS VAN DE FOXTERRIER

Men neemt echter wel algemeen aan, dat sommige fokkers gebruikt hebben gemaakt van het bloed van Beagles, Bull terriers, Whippets en Foxshounds.

In de 15e en 16e eeuw wordt er in de Engelse literatuur reeds gesproken over "Terryers", "Teroures", "Terrarius"en "Terrars". Zo schrijft George Tuberville in het, in 1578 verschenen boek "The Noble Art of Hunting" over "Terryers", die "vechtlustig de vos en de das onder de grond te lijf gaan en dikwijls aan de oppervlakte komen om lucht te happen.

Sommige auteurs nemen aan, dat de eerste terriers ( van foxterriers is dan nog geen sprake) ruwharig en black en tan van kleur waren en er bestaat gegronde reden om aan te nemen, dat de ruwharige variλteit de oudste is en dat de gladharige terriers hieruit gefokt zijn door gebruik te maken van Whippets en Foxhounds. Dit geschiedde niet zo zeer met de bedoeling om de beharing te veranderen, dan wel om aan de honden een grotere snelheid te geven, zodat ze beter met de meute Foxhounds konden meekomen.

Tot omstreeks 1915 is de gladhaar foxterrier de meest populaire van de beide variλteiten geweest: men besteedde meer aandacht aan hem, omdat hij er aantrekkelijker uitzag dan de, er toen nog wat "rommelig"uitziende draardhaar, welke nog niet veel overeenkomst vertoonde met onze moderne daardhaarfoxterrier. Dat wil echter niet zeggen, dat hij vσσr die tijd niet voorkwam: zo heeft "Robin Hood" Browne verklaard, dat, toen hij een jongen was, er in Nottingham, van welke plaats men aanneemt, dat het de bakermat van de gladhaar is, rondom 1850 volop draadharen rondliepen. Ook is bekend, dat "Old Tip"(geboren 1866), die als stamvader van de draadhaar wordt beschouwd, voorkomt uit een stam, welke is ontstaan door de kruising van een "draadhaar" (tan van kleur met een zwarte streep op de rug) en een gladhaar foxterrier.

De gladhaar komt voor het eerst op een tentoonstelling in het jaar 1862. Alles, wat toen maar iets op een terrier leek en bovendien wit met black and tan van kleur was en een gecoupeerde staart had, werd als "foxterrier" geλxposeerd. De leidende kennels waren "Oakley", "Grove", "Belvoir" en "Quorn". Winnende honden waren "Old Jock" en "Old Tartar" van de Grover kennels, "Belvoir Joc" en "Belvoir Joe" en "Old Trap", welke het eigendom was van de "Oakley"strain.